SAT Sınavında Zorlanıyor Musunuz?

Eğitmenlerimiz eşliğinde tüm zorlukları ortadan kaldırın! İyi notlar alarak başarıya ulaşın.

SAT Sınavı Konuları

Dijital SAT, Reading and Writing ve Math olmak üzere iki bölümden meydana gelmektedir. Öğrencilerin Okuma ve Yazma bölümünü tamamlamak için 64 dakika ve Matematik bölümünü tamamlamak için 70 dakika olmak üzere toplam 2 saat 14 dakikaları vardır.

Sınavın her bölümü eşit uzunlukta 2 modüle ayrılmış olup Reading and Writing ve Math bölümleri arasında 10 dakikalık bir ara bulunmaktadır. Her bölümün ilk modülü; kolay, orta ve zor sorulardan meydana gelmekte ve öğrencilerin ilk modüldeki performansına bağlı olarak, ikinci modüldeki sorular ya daha zor ya da daha az zor olmaktadır.

SAT sınavı, ACT sınavı ile karşılaştırıldığında, her bir soru başına %68 oranında daha fazla süre tanımaktadır.

Sınav Bölümü Verilen Süre (dk.) Soru/Görevlerin Sayısı
Reading and Writing 64 (32 dakikalık iki modül) 54
Math 70 (35 dakikalık iki modül) 44
Toplam 134 98

Sınavdaki soruların büyük bir çoğunluğu çoktan seçmeli olmakla birlikte, bazı matematik soruları cevabın dijital ortama girilmesini istemektedir. Tüm sorularda tahmin etmenin herhangi bir cezası yoktur. Cevaptan emin olmamanız durumunda, soruyu boş bırakmaktansa tahmin etmek daha iyidir.

Reading and Writing Bölümü

Reading and Writing bölümünde kısa okuma parçalarının (veya parça çiftlerinin) ardından çoktan seçmeli tek bir soru yer almaktadır. Reading and Writing bölümündeki sorular; Craft and Structure (Kurgu ve Yapı), Information and Ideas (Bilgi ve Fikirler), Standard English Conventions (Standart İngilizce Kuralları) ve Expression of Ideas (Fikirlerin İfadesi) olmak üzere dört farklı içerik alanından birine karşılık gelmektedir. Öğrencilerin zaman ayırmalarına yardımcı olmak için, benzer beceri ve bilgileri test eden sorular bir arada gruplandırılmış ve en kolaydan en zora doğru sıralanmıştır.

Reading and Writing bölümü her biri dört farklı alanın tümünden sorular içeren 2 modüle ayrılmaktadır.

Reading and Writing Bölümündeki Pasajlar Nasıldır?

Reading and Writing bölümündeki pasajlar 25 ila 150 kelime arasında değişmektedir. Pasajlar edebiyat, tarih/sosyal bilgiler, beşeri bilimler ve fen bilimleri konu alanlarını temsil etmektedir.

Reading and Writing Bölümündeki Sorular Nasıldır?

Reading and Writing bölümündeki sorular dört farklı içerik alanına ayrılmaktadır.

Information and Ideas (Bilgi ve Fikirler)

Bu sorular; anlama, analiz ve muhakeme becerileri ve bilgisi ile metinlerden ve bilgilendirici grafiklerden (tablolar, çubuk grafikler ve çizgi grafikler) bilgi ve fikirleri bulma, yorumlama, değerlendirme ve entegre etme becerisini ölçer.

Craft and Structure (Kurgu ve Yapı)

Bu sorular; anlama, kelime bilgisi, analiz, sentez ve muhakeme, bağlam içinde yüksek fayda sağlayan kelimeleri ve ifadeleri anlama ve kullanma, metinleri retorik olarak değerlendirme ve konuyla ilgili metinler arasında bağlantı kurmak için gereken bilgi ve becerileri ölçer.

Expression of Ideas (Fikirlerin İfadesi)

Bu sorular, yazılı ifadenin etkinliğini artırmak ve belirli retorik hedefleri karşılamak için metinleri gözden geçirme becerisini ölçer.

Standard English Conventions (Standart İngilizce Kuralları)

Standart İngilizce cümle yapısı, kullanımı ve noktalama işaretlerinin temel kurallarına uymak için metni düzenleme becerisini ölçer.

Math (Matematik) Bölümü

Matematik bölümü, üniversite ve kariyer başarısında en büyük rolü oynayan matematik alanlarına odaklanmaktadır:

  • Algebra (Cebir)
  • Advanced Math (İleri Matematik)
  • Problem-Solving and Data Analysis (Problem Çözme ve Veri Analizi)
  • Geometry and Trigonometry (Geometri ve Trigonometri)

Tıpkı Reading and Writing bölümü gibi Math (Matematik) bölümü de 2 modüle ayrılmaktadır. Öğrenciler, matematik bölümü boyunca, en önemli matematik kavramları, becerileri ve uygulamalarıyla ilgili akıcılıklarını, anlayışlarını ve uygulama becerilerini ölçen çoktan seçmeli ve cevabın öğrenciler tarafından yazıldığı soruları yanıtlamaktadır.

Matematik sorularının yaklaşık %30’u bir bağlam içinde verilmektedir. Bu bağlam içi sorular, öğrencilerin bir fen bilimleri, sosyal bilgiler veya gerçek dünya senaryosunu düşünmelerini ve her birinin cevabını belirlemek için bağlamı anlamanın yanı sıra matematik becerilerini ve bilgilerini uygulamalarını gerektirmektedir.

Matematik soruları dört kategoriye ayrılmıştır. Her test modülünde dört kategoriden de sorular yer almaktadır. Her modülde sorular en kolaydan en zora doğru sıralanmıştır.

Matematik Konusu Soru Sayısı
Algebra (Cebir) 13–15
Advanced Math (İleri Matematik) 13–15
Problem-Solving and Data Analysis (Problem Çözme ve Veri Analizi) 5–7
Geometry and Trigonometry (Geometri ve Trigonometri) 5–7

Algebra (Cebir)

Algebra (Cebir), doğrusal denklemleri ve eşitsizlikleri analiz etme, akıcı bir şekilde çözme ve oluşturmanın yanı sıra denklemleri ve denklem sistemlerini birden fazla teknik kullanarak analiz etme ve akıcı bir şekilde çözme becerisini ölçmektedir.

Algebra (Cebir) aşağıdaki soru türlerini içermektedir:

  • Tek değişkenli birinci dereceden denklemler
  • İki değişkenli birinci dereceden denklemler
  • Doğrusal fonksiyonlar
  • İki değişkenli çift doğrusal denklem sistemleri
  • Bir veya iki değişkenli doğrusal eşitsizlikler

Advanced Math (İleri Matematik)

Advanced Math (ileri matematik), bilim veya ekonomi gibi disiplinlerde daha ileri eğitim almak ve bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi STEM alanlarında kariyer fırsatları için öğrencilerin ihtiyaç duyacakları matematiğe odaklanmaktadır.

Advanced Math (ileri matematik) alanı, mutlak değer, ikinci dereceden, üslü, polinom, rasyonel, radikal ve diğer doğrusal olmayan denklemlerin anlaşıldığını göstermek de dahil olmak üzere daha ileri matematik derslerinde ilerleme için önemli olan beceri ve bilgileri ölçmektedir.

Advanced Math (ileri matematik) aşağıdaki soru türlerini içermektedir:

  • Eşdeğer ifadeler
  • Tek değişkenli doğrusal olmayan denklemler
  • İki değişkenli denklem sistemleri
  • Doğrusal olmayan fonksiyonlar

Problem-Solving and Data Analysis (Problem Çözme ve Veri Analizi)

Problem Çözme ve Veri Analizi; oranlar, orantılar ve orantısal ilişkiler hakkında nicel akıl yürütme; birim oranı anlama ve uygulama ve bir ve iki değişkenli verileri analiz etme ve yorumlama becerisini ölçmektedir.

Problem-Solving and Data Analysis (Problem Çözme ve Veri Analizi) aşağıdaki soru türlerini içermektedir:

  • Oranlar, orantılar, orantısal ilişkiler ve birimler
  • Yüzdeler
  • Tek değişkenli veriler: dağılımlar ve merkez ve yayılma ölçüleri
  • İki değişkenli veriler: modeller ve dağılım grafikleri
  • Olasılık ve koşullu olasılık
  • Örneklem istatistikleri ve hata payından çıkarım
  • İstatistiksel iddiaların değerlendirilmesi: gözlemsel çalışmalar ve deneyler

Geometry and Trigonometry (Geometri ve Trigonometri)

Geometri ve Trigonometri, aşağıdakilere odaklanan problemleri çözme becerisini ölçmektedir:

  • Alan ve hacim formülleri
  • Doğrular, açılar ve üçgenler
  • Dik üçgenler ve trigonometri
  • Daireler

Dijital SAT’de Hesap Makinesi Kullanımı

Dijital SAT, Matematik bölümü boyunca hesap makinesi kullanımına izin vermektedir. Böylece hesap makinesi kullanmanın ne zaman mantıklı olacağına ve ne zaman yararlı olmayacağına öğrenciler karar vermektedir. Matematik bölümü, öğrencilerin hesap makinesi kullanmalarına izin verse bile hesap makinesi kullanmamanın daha iyi olacağı bazı sorular içermektedir. Bu durumlarda, yapıdan veya muhakeme yeteneğinden yararlanan öğrenciler, hesap makinesi kullanan öğrencilere göre zamanlarını daha etkili kullanabilmektedir.

SAT kurs ve özel derslerimiz hakkında detaylı bilgi almak için eğitmenlerimizle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir.

SAT Sınavında Zorlanıyor Musunuz?

Eğitmenlerimiz eşliğinde tüm zorlukları ortadan kaldırın! İyi notlar alarak başarıya ulaşın.